Έργο: Ελληνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης, Πρόγνωσης και Τεχνολογίας των Θαλασσών και των Επιφανειακών Υδάτων (HIMIOFoTS), 2017-2020
Στο έργο HIMIOFoTS συνεργάζονται 12 ελληνικοί ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς. Αντικείμενο του Εργαστηρίου Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας είναι η επισκευή και αναβάθμιση του συστήματος HF radar "Δάρδανος", για τη συνεχή παρακολούθηση της εισροής υδάτων της Μαύρης Θάλασσας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Υπηρεσίες έργου:
Σύστημα παρακολούθησης παράκτιας κυκλοφορίας ΔΑΡΔΑΝΟΣ
Το σύστημα ΔΑΡΔΑΝΟΣ είναι ένα υψηλής συχνότητας radar, που εκπέμπει πολύ χαμηλής ισχύος ραδιοφωνικά βραχέα κύματα, καταγράφοντας την παράκτια κυκλοφορία ανατολικά της Λήμνου, με σκοπό την παρακολούθηση της επίδρασης των υδάτων της εκροής της Μαύρης θάλασσας στο Βόρειο Αιγαίο.
Δράση: HIMIOFoTS - Δάρδανος
Υπηρεσία (live!)Έργο: Intelligent Research Infrastructure for Shipping, Supply Chain, Transport and Logistigs (ENIRISST), 2019-2021
Tο έργο ENIRISST αποτελεί μια Εθνική Υποδομή που αφορά τις θαλάσσιες αλλά και χερσαίες μεταφορές, τις υποδομές που τις υποστηρίζουν, αλλά και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Στα πλαίσια του έργου αυτού, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν την πλατφόρμα EcoMarine, που θα φιλοξενεί πληροφορία σχετικά με τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, τη θαλάσσια ρύπανση γύρω από την Ελλάδα, τις ρυπαίνουσες δραστηριότητες των πλοίων και σχετικό υπολογιστή, όπως και θαλάσσια περιβαλλοντική νομοθεσία.
Έργο: Cori – Πρόληψη και διαχείριση θαλάσσιων κινδύνων στην παράκτια ζώνη, 2006-2008
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg-ARCHIMED ο ρόλος της ομάδας θαλάσσιων φυσικών διεργασιών ήταν η εγκατάσταση ενός παράκτιου ραντάρ καταγραφής των επιφανειακών ρευμάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λήμνου.
Έργο: Δημιουργία Υποδομής για την υποστήριξη της Γαλάζιας Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο: Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος AEGIS, 2018-2021
Η παρούσα πράξη αφορά την ενίσχυση της υποδομής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών με σκοπό την δημιουργία Παρατηρητήριου Παράκτιου Περιβάλλοντος AEGIS που θα υποστηρίξει τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Υπηρεσίες έργου:
ECOMARPOL: Εκτιμητής Θαλάσσιας Ρύπανσης
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί εργαλείο εκτίμησης της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από την κίνηση ενός πλοίου στο θαλάσσιο περιβάλλον και έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της Εθνικής Υποδομής ENIRISST.
Δράση: ECOMARPOL
Υπηρεσία (live!)Έργο: Πρότυπο Ωκεανογραφικό Σύστημα παρακολούθησης του κόλπου Καλλονής (Πρότυπο Καλλονής), 2018-2019
Το έργο "Πρότυπο Καλλονής" αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πρότυπου συστήματος μελέτης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και λειτουργίας των κόλπων που χαρακτηρίζουν τον παράκτιο ελληνικό χώρο. Στόχος του έργου είναι να θέσει τις βάσεις, ώστε σε συνδυασμό με άλλες ερευνητικές πρωτοβουλίες του Εργαστηρίου Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας αλλά και ολόκληρου του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, να καταστήσουν τον Κόλπο της Καλλονής πρότυπο, ως την καλύτερα διαχειριζόμενη παράκτια περιοχή στην Ελλάδα.
Έργο: Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος και Διαχείριση Κινδύνων σε Νησιωτικές Περιοχές (AEGIS+)
To έργο "Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος και Διαχείριση Κινδύνων σε Νησιωτικές Περιοχές (AEGIS+)" (MIS 5047038), υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής).
Υπηρεσίες έργου:
Εργαλείο Αναζήτησης στο Twitter
ΓΙΑΤΙ ενδιαφέρει τι σχολιάζει το κοινό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αφορμή ένα συμβάν που δυνητικά μπορεί να καταλήξει σε θαλάσσια ρύπανση;
Δράση: AEGIS+ E-S.A.V.E
Υπηρεσία (live!)Βάση Δεδομένων Παράκτιας Ζώνης
Σε αυτό το Διαδικτυακό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών έχουν ενταχθεί χαρτογραφικές αποτυπώσεις θαλάσσιων οικοτόπων, προστατευόμενων περιοχών, χρήσεων της παράκτιας ζώνης, καθώς και εκτιμήσεις θαλάσσιου πλημμυρικού κινδύνου και διάβρωσης των ακτών.
Δράση: AEGIS+ E-S.A.V.E
Υπηρεσία (live!)E-S.A.V.E Θαλάσσιο Ατύχημα – Ρύπανση
Η πλατφόρμα E-S.A.V.E (Shore Awareness of Vessel Emergencies) επιτρέπει την παρακολούθηση συμβάντων πλοίων που ενέχουν τη δυνατότητα θαλάσσιας ρύπανσης.
Δράση: AEGIS+ E-S.A.V.E
Υπηρεσία (live!)fireAEGIS
Το σύστημα fireAEGIS είναι η συνέχεια της πετυχημένης πλατφόρμας “Πληροφοριακό Σύστημα Πρόληψης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών AEGIS” του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών – Τμήμα Γεωγραφίας), το οποίο σχεδιάστηκε ως μία διαδικτυακού τύπου πλατφόρμα που παρείχε πρόσβαση σε δεδομένα πρόβλεψης πυρκαγιών (κίνδυνο και συμπεριφορά), καθώς επίσης επιπλέον πληροφορίες όπως κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες, οδικά δίκτυα, χρήσεις και κάλυψη γης, θέσεις υδροληψίας, πυροσβεστικές δυνάμεις, δορυφορικές εικόνες, τύπους βλάστησης, τοπογραφία και μετεωρολογικά δεδομένα (με ροή σε πραγματικό χρόνο και προγνωστικούς χάρτες).
Δράση: AEGIS+ Risk
Υπηρεσία (live!)waterAEGIS
Το σύστημα waterAEGIS αφορά την α) μελέτη των τάσεων και προγνώσεων της παραλιακής διάβρωσης και παράκτιων και χερσαίων πλημμυρών, β) τη διάγνωση/πρόγνωση χερσαίων πλημμυρικών φαινομένων, πλήρωσης υπόγειου υδροφορέα, και λειτουργίας φραγμάτων σε νησιωτικές περιοχές του Β. και Ν. Αιγαίου, γ) την βελτιστοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης χερσαίων πλημμυρών και δ) την προβολή σε πραγματικό χρόνο των μετεωρολογικών και υδρολογικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές της νήσου Λέσβου. Οι υπηρεσίες του συστήματος είναι προσβάσιμες για όλους του πολίτες, ενώ οι Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς του Β. και Ν. Αιγαίου έχουν πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένη πληροφορία.